COMUNICAT DE LA CUP ARREL DEL MAL FUNCIONAMENT DE LA SEGURETAT PÚBLICA

Ni alarmisme social ni oportunisme polític, eficiència de la policia. Cabot dimissió!

Els últims mesos la població de Matadepera ha sortit al carrer per exigir a l’Ajuntament un pla de xoc per solucionar els dèficits en seguretat pública i la incapacitat per enfrontar l’onada de robatoris.

Des de la CUP volem deixar clar que un pla de xoc efectiu implica necessàriament una reestructuració i replantejament del cos de Policia Local, tant per adequar-la als temps i reptes actuals, com per resoldre problemàtiques de fons que es venen arrossegant des de fa anys.

L’augment de la despesa en tecnologia i en contracte de més personal seran diners llençats mentre no hi hagin canvis reals en la plantilla, en la direcció i en el plantejament de la Policia Local.

Propostes que creiem necessàries:

 

  • Abans de res, prou xenofòbia i prou prejudicis.

Abans de res, fem una crida a evitar l’ús de llenguatge xenòfob i a no estigmatitzar a cap persona pel seu origen, cultura o estètica. Els delinqüents són membres del crim organitzat, no són representatius de cap ètnia o nacionalitat.

Els prejudicis dels veïns han provocat atacs injustificats contra persones innocents de Matadepera. Que l’alarma social no esdevingui paranoia; que no es perdi la tolerància i el respecte.

 

  • Fiscalitzar la policia local.

Cal que l’Ajuntament reti comptes i exposi quins han estat els resultats obtinguts per la Policia Local. Cal que en prengui les regnes i intervingui amb decisió per subsanar els errors comesos assumint d’una vegada per totes el seu rol de lideratge i de direcció del cos.

 

  • Reestructurar la plantilla i dimissió del cap de policia.

Si un equip no dona els resultats esperats malgrat disposar dels recursos necessaris, el que cal és canviar el personal directiu. Mentre això no passi, se seguiran reproduint els vicis i el mal funcionament de tot el cos. Cal un canvi de rumb i més motivació en el cos, i això comença per un canvi de lideratge.

 

  • Renovar el model de Policia Local.

Cal un nou model policial que s’adapti a les demandes dels temps actuals:

     - Més presència, velocitat de resposta i eficàcia en el servei.

     - Agents més capacitats i especialitzats en la investigació i la lluita contra la delinqüència organitzada i els robatoris.

     - Policia de proximitat més atenta i al servei del ciutadà, que transmeti confiança i siguin coneguts per la gent del poble.

     - Més transparència i rendició de comptes i resultats.

 

  • Valorar el malbaratament de la despesa en seguretat.

Tenim un cos de policia local ampli i s’hi dediquen grans inversions del pressupost públic, per tant exigim la màxima eficàcia i eficiència.

S’estan invertint una gran quantitat de recursos en tecnologia de videovigilància i en contractar nous efectius, però no estan donant els resultats esperats. Cal valorar la utilitat de la inversió i si cal mantenir-la.

 

  • Privatitzar la seguretat no és la solució.

Contractar seguretat privada amb diners públics, significa un servei més barat, de menys qualitat i amb pitjors condicions laborals pels treballadors. Significa augmentar considerablement la despesa i seguir amagant el problema de malbaratament i ineficiència de la policia.

 

  • Acomplir amb el deure de transparència i generar confiança.

Tant l’Ajuntament com la Policia han de retre comptes dels seus resultats i han d’oferir una imatge de proximitat i excel·lència del servei per restablir la confiança dels ciutadans. L’informe “Memòria de la Policia 2018” presentat recentment, evidencia la manca de seriositat i capacitat directiva.

 

  • Establir una comunicació efectiva entre Ajuntament i ciutadania.

L’Ajuntament te l’obligació de fer arribar comunicacions i consells en matèria de seguretat, així com informació contrastada, a tots els ciutadans. Per tal de que la població pugui estar previnguda i per evitar l’alarma social que generen la desinformació i els rumors.

Proposem establir reunions periòdiques d’informació a la ciutadania per explicar l’estat de la qüestió i per donar consells d’autoprotecció.

També proposem un canal oficial de l’Ajuntament (via telegram o whatsapp), com el que fan servir els veïns, per fer arribar aquestes informacions.

 

  • Assumir una coresponsabilitat entre Ajuntament i ciutadania.

Els cossos de seguretat no poden tenir omnipresència a tot el municipi, per molts efectius que s’hi dediquin (i a costa de convertir el poble en una fortalesa). Cal que la ciutadania es responsabilitzi en la mesura que pugui de la pròpia seguretat privada; és més efectiu assegurar una casa que tenir cent policies patrullant per tots els carrers.

És responsabilitat de tots, veïns i Ajuntament, posar-ho difícil a la delinqüència perquè Matadepera deixi de ser un “objectiu fàcil”.

 

  • Impulsar i col·laborar amb la xarxa veïnal, la millor resposta.

L’èxit de les xarxes veïnals s’ha demostrat a Matadepera i a altres poblacions. Cal recuperar la coneixença i la confiança amb els veïns, fer poble. Tanmateix, és necessària una millor organització d’aquestes xarxes i evitar extralimitar-se del seu paper. L’Ajuntament hauria d’establir una interlocució regular amb la xarxa veïnal i donar-los tot el suport, com podrien ser tallers i formacions en seguretat, tolerància…

 

  • Rectificar l’adquisició de la nova APP de seguretat.

L’adquisició de l’aplicatiu “BeSafe” s’ha fet a correcuita i amb manca de transparència, dilapidant 15.000€ com si res, quan hi ha aplicacions amb millors prestacions i més econòmiques o gratuïtes. Però el que més greu és que presenta greus forats de seguretat que amenacen les dades de privacitat de tot els usuaris. Lamentem l’oportunisme de qui ha venut aquest aplicatiu, aprofitant-se de l’emergència de seguretat que patim. Per això proposem que l’Ajuntament faci marxa rectifiqui aquesta adquisició i reclami responsabilitats a l’empresa.

 

Altres consideracions:

  • Des de la CUP Matadepera volem fer una crida a la responsabilitat i el seny a tots els representants dels grups polítics. Els missatges d’alarma, lluny d’ajudar a trobar-hi solució, el que fan és generar situacions de desconfiança entre veïns, amplificar l’alarma social i incrementar el clima de nervis, malestar i por. Ens sembla d’una gran irresponsabilitat voler atiar aquesta alarma amb l’objectiu de treure’n rèdit electoral.

  • En segon lloc, volem recordar que els robatoris no són l’únic atac a la seguretat dels ciutadans que s’ha viscut al poble últimament. Al passat mes de novembre, ni càmeres ni policies van poder evitar l’atac d’un grup feixista organitzat que va causar desperfectes al mobiliari municipal, va robar material i va agredir un veí del poble.

  • En tercer lloc, volem apuntar que les actuacions (o no actuacions) de la Policia Local, en certes ocasions, són més que questionables des de fa anys. Per Festa Major, per exemple, mostren tan poca predisposició a actuar que l’organització es veu obligada a contractar seguretat privada; mentre els carrers s’omplen de botellon sense cap mena d’intervenció. També s’observa un tracte diferenciat sovint classista o amb prejudicis contra els joves o segons estètica, i una manca de preparació per tractar casos de violència masclista.

  • Per acabar, volem deixar clar que per a nosaltres és un greu error sobredimensionar la despesa en seguretat i governació a costa de retallar les àrees de Cultura, Comunicació, Joventut, Medi Ambient, Benestar Social, Habitatge, Festes, Sanitat i Participació. Als pressupostos del 2019 la partida de Governació equival a la suma de totes aquestes àrees.

 

Per tot això:

Ni alarmisme social ni oportunisme polític, eficiència de la policia. Cabot dimissió!

 

Veure el comunicat en vídeo a YouTube

 

Assemblea de la CUP Matadepera